סיורים ברומא -אומבריה איטליה
סיור קולינרי ברומא - סיור בותיקן - אתרי חובה ברומא
רוחות הרפאים של רומא
רוחות רפאים ברומא
כאשר צללי הלילה מתפשטים על עיר הנצח רומא, עם מורשתה בת אלפי השנים והסטוריה רבת תהפוכות, ניתן לצפות לשלל רוחות רפאים של קיסרים, אפיפיורים, אמנים, קדושים ומצביאים, שיצאו אל כיכרות העיר וירדפו את רחובותיה..
אך בימינו, לאחר רדת החשיכה, השקט ברחובות ההסטוריים מופר ע"י אלפי הצעירים המסתובבים עד עלות השחר, נהמת המכוניות ואורות והקטנועים המסנוורים, מפחידים את הרוחות האלה עד מוות...
ואף על פי כן, גם רומא יכולה להתהדר בכמה ישויות מסתוריות, שסיפוריהן קשורים באופן הדוק להיסטוריה ולמסורות של העיר עצמה. הדבר המוזר האמיתי הוא שכל הדמויות הללו הן נשים.
ביאטריצ'ה צ'נצ'י כפי שהונצחה בידי הצייר גווידו רני
רוח הרפאים המפורסמת ביותר של רומא היא של עלמה צעירה, רק בת 22, שהייתה שייכת לאחת ממשפחות האצולה החזקות של המאה ה 16. סיפורה הטראגי העניק השראה לאמנים, ציירים וסופרים.
ביאטריצ'ה היתה בתו של פרנצ'סקו צ'נצ'י, אריסטוקרט, שבגלל אופיו האלים והתנהגותו הבלתי מוסרית, מצא את עצמו לא פעם, בצרות עם בית המשפט האפיפיורי. המשפחה חייתה ברומא, באמצע המאה ה16 באחוזה ברובע רגולה, שנבנתה מעל חורבות ארמון קדום מימי הביניים .
יחד איתם התגוררו גם אחיה הגדול של ביאטריצ'ה ג'אקומו, אשתו השנייה של פרנצ'סקו, לוקרצ'יה פטרוני, וברנרדו, ילדם הצעיר ואחיה למחצה של ביאטריצ'ה.
אפילו בביתו פרנצ'סקו צ'נצ'י התנהג בגסות רבה. הוא התעלל באשתו ובבניו, ואנס את ביתו ביאטריצ'ה. הוא נשפט ונכלא על פשעיו האחרים, אך בזכות ההקלות להן זכו לא פעם האצילים, הוא קיבל שחרור מוקדם. הנערה ניסתה ליידע את השלטונות על הייחס הרע של אביה למשפחתו, אך דבר לא קרה, אף על פי שכולם ברומא ידעו איזה מין אדם היה פרנצ'סקו צ'נסי.
כאשר התברר לו כי בתו דיווחה נגדו, הוא שלח את ביאטריצ'ה ואישתו לוקצ'ריה להתגורר בטירה נוספת של המשפחה, בכפר קטן מצפון לרומא.
ביאטריצ'ה צ'נצ'י (1577-1599)
הסתבכות העלילה
לאור החמרה ביחס שקיבלו ארבעת בני משפחת צ'נצ'י מפרנצ'סקו, מדוכאים ומפוחדים מראש משפחתם, רקמו בני המשפחה את ההתנקשות באיש שמירר את חייהם. בשנת 1598, במהלך אחת הפעמים בהן פרנצ'סקו שהה בטירה, שומר הטירה, שהיה המאהב הסודי של ביאטריצ'ה וביחד עם הנפח, עזרו לסמם את פרנצ'סקו, לדקור אותו עם כלי חד בראשו, ואז השליכו את גופתו ממרפסת, לדמות נפילה בשוגג או התאבדות.
איכשהו הרשויות הבחינו בהיעדרו, הגופה נמצאה ונפתחה חקירה ע"י משטרת האפיפיור. משרת שביאטריצ'ה הורתה לו לשטוף את הסדינים המוכתמים בדם, הפך לחשוד ושיתף פעולה בחקירה האכזרית. גם על מאהבה של ביאטריצ'ה איימו בעינויים וזה הודה בפשע. הוא אמנם הצליח להימלט, אך חבר המשפחה לכד אותו ציווה על הריגתו במקום. הנפח עונה כמעט עד מוות. הוא הספיק להתוודות, לחזור בו מהווידוי, וזמן קצר לאחר מכן נפטר מפצעיו. הווידוי של ביאטריצ'ה הושג באמצעות עינויים רבים. שלושה מארבעת בני משפחת צ'נצי נמצאו אפוא אשמים ונידונו למוות, הבן הצעיר נידון לחיי עבדות.
העם הרומאי, שהכיר את הסיבות להתנקשות, הקים צעקה גדולה כנגד החלטת בית הדין ,אך הושגה רק דחייה קצרה של ההוצאה להורג.
האפיפיור קלמנט השמיני, למרות שמו (Clement - רחמן), היה הכל מלבד רחום או רחמן. ב- 11 בספטמבר 1599, עם שחר, נלקחו כל ארבעת בני המשפחה לגשר סנטאנג'לו, שם נהגו לבצע הוצאות להורג.
הסוף הטרגי
בדרך אל הגרדום ג'אקומו עונה במכשירי עינויים מלובנים באש. כשהגיעו לאתר ההוצאה להורג, לוקרצ'יה (שכבר התעלפה) נערפה בחרב. ואז ביאטריצ'ה בתורה, נערפה אף היא. ג'אקומו ספג מכה פטיש בראשו, מה שככל הנראה כבר הרג אותו במקום. אבל אז איבריו נתלשו ונתלו בארבע פינות הגרדום, שם הם נותרו לתצוגה למשך יום שלם.
בנו הצעיר של פרנצ'סקו שנידון למאסר ועבודת פרך הובל לאתר ההוצאה להורג, כדי לחזות בגורל קרוביו, לפני שהוחזר לכלא. כל רכוש המשפחה שנותר, הוחרם והועבר לאחיינו של האפיפיור. לאחר שנה הבן הצעיר שוחרר. על פי צוואתה, ביאטריצ'ה נקברה בכנסיה של סן פייטרו במונטוריו, בקבר חסר שם (כפי שנהגו במי שהוצא להורג).
לסיפורה הטרגי של ביאטריצ'ה הייתה תוספת אכזרית, שכן גם לאחר מותה היא לא נחה בשלום. בשנת 1798, רומא נכבשה על ידי כוחותיו של נפוליאון. כמה חיילים צרפתים הסתערו על הכנסיה של סן פייטרו במונטוריו, ריסקו את כל המצבות כדי לשדוד כל מה שניתן היה. הם חיללו כך גם את קברה הדל של ביאטריצ'ה , חייל אחד אפילו שיחק עם גולגולתה והשליכה באוויר ככדור. שרידיה של ביאטריצ'ה נעלמו לעד.
סמל, הנצחה ואגדות רפאים
עבור תושבי רומא היא הפכה לסמל להתנגדות נגד האצולה היהירה.
מחזות, פרוזה, אופרה ואף סרט קולנוע נעשו בעקבות סיפורה , אלו משמרים כך את שמה ורוחה.
הרומאים מספרים כי בכל שנה, בלילה שבין 10 ל -11 בספטמבר, ערב ההוצאה להורג, רוחה של ביאטריצ'ה שבה לרדוף את רומא וניתן לראותה משוטטת לאורך הגשר המוביל לטירת סנטאנג'לו, כשראשה הכרות אחוז בידיה.
לפני ההוצאה להורג שהו בני המשפחה בשני בתי כלא שהיו ידועים ביחסם הרע לאסירים. ב- Via di Monserrato, על קיר הבניין העתיק של הכלא שאינו קיים יותר, תלתה עיריית רומא בשנת 1999, לוח זיכרון האומר כך: "מכאן מקום בית הכלא סבלה, ב11 בספטמבר 1599, ביאטריס סנצ'י עזבה אל הגרדום, קורבן למען יראו וייראו של משפט ללא צדק"
בית משפחת צ'נצ'י ובית הכלא נמצאים בסמיכות זה לזה באזור הגט היהודי.
מסלול הליכה קצר מבית משפחת צ'נצ'י ועד בית הכלא ולוח הזכרון
גשר סנט נג'לו היפיפה, וברקע הוותיקן
מיקום בית משפחת צ'נצ'י – בפיאצה צ'נצ'י אזור הגטו היהודי (מול מסעדת יוטבתה)
אתרים קרובים ומידע :
להתייעצות, מידע נוסף וטיפים מוזמנים ליצור קשר
סיור בותיקן
סיורים קולינריים ברומא, אומבריה.
שלכם,
ינון