top of page

סיורים ברומא -אומבריה איטליה

סיור קולינרי ברומא - סיור בותיקן - אתרי חובה ברומא

רוחות הרפאים של פיאצה נבונה

דונה אולימפיה מיידאלצ'יני - "לה פימפצ'יה" (1592-1657)

אולימפיה מיידאלצ'יני נולדה למשפחה צנועה בוויטרבו (80 ק"מ  צפונית לרומא); הנערה הצעירה הייתה  שאפתנית עד מאוד, ערמומית וגם נאה למדי, כל התכונות שאפשרו לה לטפס בסולם החברתי. בעלה הראשון היה אדם מבוגר ועשיר, שנפטר מייד לאחר נישואיהם. היא הייתה רק בת עשרים כשנישאה שוב, וגם הפעם בעלה היה מבוגר ממנה בכשלושים שנה. שמו היה פמפיליו פמפילי , אחיו של הקרדינל שכמה שנים לאחר מכן הפך  לאפיפיור אינוצנטיוס העשירי. הפעם אולימפיה הצליחה באמת. כאשר גם בעלה השני נפטר, היא הפכה במהרה לאדם היחיד שעל עצתו הסתמך האפיפיור במלואו. מסיבה זו שגרירים, אמנים, סוחרים, פוליטיקאים וכל אדם חשוב ברומא הגיש לה מתנות יקרות, כדי לזכות בחיבתה ובקרבה לאפיפיור. מגוריה העירוניים היו פאלאצו פמפילי , אחוזה גדולה בקצה הדרומי של פיאצה נבונה, משם שלטה למעשה כמלכה. למשפחת פמפילי היו כמה נכסים נוספים, ביניהם וילה פרברית מפורסמת, כיום פארק ציבורי, השוכן מעבר לוותיקן, בפרברי רומא של המאה ה -17. תושבי רומא לא אהבו כלל את  אולימפיה, והם גם לא שמחו על כך שרומא נשלטה על ידי אישה שפעם הייתה פשוטת עם , ואפילו הגיעה מעיירה קטנה. הם כינו אותה Pimpa או Pimpaccia, וכתבו עליה לא מעט בדיחות, שנתלו  בקביעות על ה"פסל המדבר " פסקינו, שבצירוף מקרים עומד ממש מעבר לפינה של פאלאצו פמפילגי'. היו אפילו שמועות על כך שהיא היתה המאהבת של גיסה האפיפיור.  ככל הנראה השמועות היו רק רכילות, אך אלו  מצביעות בבירור על רגשות האנשים כלפיה. גברת אולימפיה ידעה שהיא לא פופולרית, אבל לא ממש  היה אכפת לה, מכיוון שעושרה הגדול ומעמדה החברתי העניק לה כל מה שהיא חשקה בו, כל עוד גיסה היה האפיפיור.

 

 

בשנת 1655,  אינוצנטיוס העשירי היה על ערש דווי, היא קראה היטב את הכתובת על הקיר, ולכן שעות ספורות לפני מותו, היא הבריחה בסתר שני ארגזים מלאים במטבעות זהב, העמיסה כירכרה ונמלטה  דרך גשר פונטה סיסטו, הגשר שהוליך אל מחוץ לעיר.

כאשר הגיס האהוב אינוצנטיוס החזיר נשמתו לבורא, לא פמפיצ'יה ולא אף אדם אחר ממשפחתה, טרח להוציא מכספו על קבורה. לאחר מספר ימים, נקבר לבסוף האפיפיור אינוצנטיוס רק בזכות המשרת שלו, שהיה מוכן לשלם עבור הקבורה. הקבר הפשוט נמצא בכנסיית סנט אגנס שבכיכר פיאצה נבונה.

פמפיצ'יה  לא שבה יותר לעולם לארמונה שבפיאצה נבונה.

דונה אולימפיה - לה פימפצ'יה, גורשה מרומא על ידי האפיפיור החדש, אלכסנדר השביעי, והוגלתה לבית משפחתה הכפרי. היא התבקשה להחזיר את הזהב שלקחה, אך סירבה. שנתיים לאחר מכן היא נפטרה ממחלת האבעבועות השחורות. 
תאוות הבצע שלה הולידה את המסורת העממית לפיה ביום השנה למותו של האפיפיור אינוצ'נטיוס העשירי, ב -7 בינואר באישון הלילה, רוח הרפאים שלה עדיין דוהרת בכרכרה, על פני גשר פונטה סיסטו, עם שלל המטבעות שלה. למעשה, גשר זה הוא  הדרך הקצרה ביותר מפיאצה נבונה למעונה הפרברי, וילה פמפילי.

סיורים ברומא - אומבריה
סיורים ברומא - אומבריה

גשר פונטה סיסטו וברקע הוותיקן

קוסטנזה דה קופיס (COSTANZA DE CUPIS)

לפיאצה נבונה יש רוח רפאים נוספת,  גם היא, מאותן עידן של המאה ה-17. אשת אצולה צעירה ויפה, קוסטנזה דה קופיס, התגוררה בארמון ב via dell’Anima. (החלק האחורי של הארמון הזה, שנקרא פאלאצו דה קופיס- Palazzo de Cupis, נמצא בפיאצה נבונה מימין לכנסיה.

לקוסטנזה דה קופיס היו כפות ידיים יפהפיות וענוגות. אחד מאמני התקופה שאל אותה פעם אם יוכל ליצור מהן דגם גבס, מנהג נפוץ באותם ימים. היא הסכימה, והוא הכין דוגמא, שהוצבה לראווה בחנותו. עובר אורח מסויים, ראה את הדוגמא ויצא בהכרזה מבשר רעות: "מי שהידיים האלה שייכות לו, יאבד אותם בקרוב".

קוסטנזה ששמעה את התחזית הזו נבהלה מאוד, דרשה להשמיד את הדגם ומחששה הגדול לתאונה אכזרית שתקרה לה, היא סירבה לעזוב את ביתה. אך בזמן שעסקה בתפירה, היא נדקרה באצבעה וזיהום קשה התפתח בכף ידה (האם הסיפור מזכיר גם לכם אגדת ילדים מסויימת?) ידה של האומללה נקטעה בניסיון להציל אותה ,אך באותם ימים לא היתה בכך כמעט  תועלת. קוסטנזה, רק בשנות העשרים המוקדמות לחייה, נפטרה בגלל אלח דם. 

האגדה מספרת שבלילות בהם יש ירח מלא, אם מסתכלים למעלה, אל החלון של פאלאצו דה קופיס, ממש מעל הבר ברחוב via dell’Anima, אפשר לראות את כף ידה הקטועה של קוסטנזה על זגוגית החלון.

%25D7%25A4%25D7%2599%25D7%2590%25D7%25A6

סיור בותיקן

סיור קולינרי ברומא

אומבריה איטליה

לדף הבית

להתייעצות, מידע נוסף וטיפים מוזמנים ליצור קשר

סיור בותיקן

סיורים קולינריים ברומא, אומבריה. 

שלכם,

ינון

bottom of page